When science meets practice: fiets+OV

Samen met de TU Delft organiseert Railforum regelmatig een ‘When science meets practice’. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen studenten, wetenschappers en professionals uit de sector op een bepaald thema hun kennis en ervaringen uit. Hiermee willen we elkaar inspireren met nieuwe inzichten en betere oplossingen voor de praktijk, naast input voor een gezamenlijke onderzoeksagenda.

Op 3 april stond de combinatie van fiets en ov op het programma. Olaf Jonkeren van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid presenteerde het onderzoek van het KiM i.s.m. Studio Bereikbaar over gecombineerd fiets-treingebruik in Nederland. Dorine Duives en Niels van Oort van de Delftse “Active Modes” en “Smart Public Transport” labs deelden hun inzichten over de gebruikers en de relatie van (deel)fietsen met bus, tram en metro.

De centrale vraag van deze middag was: Welke kennis en begrip hebben we over de keuzes die fiets-treinreizigers maken en hoe kunnen we hen beter faciliteren dan enkel door het bijbouwen van fietsenstallingen? Bij stations gaat bijna 50% van de stallingscapaciteit op aan 2e fietsen die niet dagelijks gebruikt worden.
Genoemde opties zijn het bevorderen van deelfietsen, het anders beprijzen van fietsenstallingen dichtbij het station om lang parkeren tegen te gaan. Belangrijkste conclusie was dat er nog veel marktpotentie is en we vooral de positieve kanten van ov en fiets beter kunnen communiceren, zoals dat bewegen goed is voor onze gezondheid!

De presentaties vind je HIER

Be Sociable, Share!

Comments are closed.

© 2011 TU Delft